Η ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ
  • 01

    Μακρινίτσα

  • 02

    Το μπαλκόνι του Πηλίου

  • 03

    Πλατεία Μακρινίτσας

Η Μακρινίτσα χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, φημίζεται για την γραφικότητα και την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της. Διαθέτει εξαιρετική θέα προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο και γι΄αυτό χαρακτηρίστηκε ως το "μπαλκόνι του Πηλίου".

Η Μακρινίτσα είναι ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός απολύτου προστασίας και είναι χτισμένη σχεδόν κατακόρυφα σε μία καταπράσινη πλαγιά του Πηλίου πάνω από τον Βόλο κάτι που εξηγεί και την μεγάλη υψομετρική διαφορά από τα πρώτα σπίτια του χωριού στη συνοικία της Κουκουράβας μέχρι και τα τελευταία τα οποία χωρίζουν περίπου 400 μέτρα.

Λόγω της μοναδικής αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της η Μακρινίτσα χαρακτρίστηκε ως  «μπαλκόνι του Πηλίου»από τον Ελ. Βενιζέλο μιας και συνδυάζει αρμονικά τη δόμηση με το φυσικό περιβάλλον. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι εμφανής σε κτίρια όπως τα παλιά υδροτριβεία, στις εκκλησίες, στα τοξωτά γεφύρια και στα αμέτρητα αρχοντικά του χωριού. Πέτρινες στέγες, πλούσια ζωγραφική και ξυλογλυπτική διακόσμηση, διακοσμημένα ταβάνια και ξυλόγλυπτες πόρτες είναι τα στοιχεία που συναντώνται στα οικήματα της περιοχής και εντυπωσιάζουν.

Πόλο έλξης της Μακρινίτσας αποτελεί η μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια με την πανοραμική θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, η εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου, η μαρμάρινη κρήνη με τις τέσσερις χάλκινες λεοντοκεφαλές όπου αναβλύζει το «αθάνατο νερό» καθώς και το καφενείο Θεόφιλος οπού θα δείτε την μεγάλη τοιχογραφία του διάσημου Έλληνα ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ από το 1910, με τίτλο “Μάχη στην Κρύα Βρύση”.

Επισκεφθείτε τοΜουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου στο αρχοντικό Τοπάλη, λίγα μέτρα κάτω από την κεντρική πλατεία καθώς και στο Βυζαντινό Μουσείο «Οξεία Επίσκεψις», του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρινίτσας και ξεναγηθείτε σε έναν σύγχρονο μουσειακό χώρο, ο οποίος στεγάζει τα σπουδαιότερα εκκλησιαστικά κειμήλια του ιστορικού πηλιορείτικου χωριού της Μακρινίτσας.

Η επικοινωνία ανάμεσα στους οικισμούς της Μακρινίτσας γινεταιμέσω ενός καλντεριμιού το οποίο αξίζει να περπατήσετε από την κεντρική πλατεία μέχρι και το πιο ψηλό σημείο του χωριού. Οι επισκέπτες της Μακρινίτσας μπορούν να επιδοθούν σε διάφορες outdoor δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, mountain bike, ιππασία και σκι. Υπάρχει μεγάλο δίκτυο μονοπατιών με σήμανση που δίνει τη δυνατότητα στον πεζοπόρο επισκέπτη να θαυμάσει τη φύση περνώντας μέσα από το δάσος και διασχίζοντας τοποθεσίες όπως τη Λέστιανη, το Φυτόκο, το Κρύο Νερό, το Φλάμπουρο Γερακιάς κ.ά. Το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου απέχει μόλις 12 χλμ. από το παραδοσιακό χωριό της Μακρινίτσας και προσελκύει τους λάτρες του σκι και του snowboard.